Greenvibes Ekolojik

Doğa Dostunuz Olsun

Plastiksiz Ofis, Tarım Enflasyonu ve Latin Amerika’da Kiralanan Araziler

Bu haftanın Greenvibes bültenine hoş geldin. Yeşil Ajans’ta yerelden ve dünyadan ekolojik haberlere biraz değinip Derin Yeşil’de plastiksiz ofis seçeneklerini inceledik.  Bir İmza da Sen At’ta güncel imza kampanyalarını ve Gezegenimizin Son Durumu bölümünde küresel ısınma ve karbon salımlarımızın geldiği noktayı derledik.

Greenvibe’ının bol olduğu, keyifli okumalar dileriz.


DERİN YEŞİL

5 Aşamada Ofiste Plastiksiz Yaşam

Plastiksiz Temmuz yaklaşırken plastikleri nasıl azaltacağımızı konuşalım mı?

Ceren Özcan Tatar

Bir ofiste çalışıyorsanız, gününüzün 8 saatini -atıklar anlamında- evden daha kontrolsüz bir ortamda geçiriyorsunuz demektir. Bu da farkında olmadan saatlerimizle birlikte dünyayı da harcıyor olabileceğimiz anlamına gelir. Hayatımızı kazanırken, iş, okul, kişisel gelişim için hedeflerimize ulaşmaya çalışırken gezegenin kaynaklarını tükettiğimizi ihmal ediyor olabiliriz. Birkaç temel adımla ofislerimizdeki atıklarımızı, özellikle plastikleri hayatımızdan çıkarmamız mümkün.

1. Ofis araç gereçlerinde plastiksiz seçenekler

Ofislerde kullanılan temel sarf malzemelerini plastiksiz hale getirebilirsiniz. Buna kalemlerle başlamak ise en kolayı. Eşantiyon olarak verilen tükenmez kalemler tek kullanımlık plastiklerdir aslında. İçindeki mürekkep bitince kullanılmaz hale gelirler. Tükenmez kalemler yerine dolma kalemler ya da versatil kalemler kullanmak mürekkebin ya da kalem ucunun sürekli yenilenirken plastik atık çıkarmamanızı kolaylaştıracaktır. Bir diğer sarf malzemesi ise defterler ve ajandalar. Daha şık göründüğü ya da daha dayanıklı olduğu düşünüldüğü için, ne yazık ki, artık ofislerde PVC kaplı defter ya da ajandalar dağıtılıyor. Bu defterleri kabul etmeyebilir, yerine sert karton kapaklıları kullanabilirsiniz. Daha yaygın etki için şirketinizin yönetimiyle bu konudaki endişelerinizi paylaşıp sonraki dönemlerde dağıtılacak bu tarz eşyaların plastiksiz olmasını talep edebilirsiniz.

2. Plastiksiz bir çalışma masası

Kalem ve defterin yanında çalışma masanızda yeri doğal alternatiflerce doldurulabilir başka eşyalar da var. Mousepad ve bardak altlıkları ya da masa düzenleyicileri gibi. Benim iş yerimde de plastik mousepad ve bardak altlıkları dağıtılıyordu. Başlangıçta kabul etmiştim ancak sonra geri dolabına koydum. Onların yerine mantardan yapılmış olanları kullanıyorum. Masamın üzerinde kalem, not kağıdı, defter, el kremi gibi ıvır zıvırları düzenlemek için ise bir hediye ile gelen güzel görünümlü karton kutuyu kullanıyorum. Siz de benzer değişimler için adım atabilir, daha kalıcı etki için bu konuyu da şirketiniz ile görüşebilir, herkesin bu geçişi yapmasını, ya da daha sonra dağıtılacak eşyaların doğal materyallerden olmasını sağlayabilirsiniz.

3. Hala PET şişeden su içmek mi?

Birçok işyerinde daha avantajlı olduğu için ya su sebilleri ya da su arıtma sistemleri kurulu, veya gün geçtikçe kuran işyeri sayısı artıyor. Öte yandan bazı kişisel konfor bahaneleriyle ne yazık ki PET şişe ile su tüketimine devam edenler var. Ancak o PET şişeler işin sonunda geri dönüşüm tesislerine ulaşamıyor çoğunlukla. Dolayısıyla, insanoğlunun en büyük atık gruplarından biri haline geliyor. Bunun önüne geçmek için kendinize mümkünse cam ya da metal sağlam bir matara edinerek bu atığın önüne geçebilirsiniz. Üstelik maddi olarak da çok avantajlı.

4. Plastik içinde gelen yiyecekler

Eğer işyerinizin bir yemekhanesi yoksa, karnınızı doyurmak için iki seçeneğiniz var: ofiste yemek ya da dışarıda yemek. Dışarıda yemek yerken plastik atıklara sebep olmayabilirsiniz ancak eğer ofise yemek söylüyorsanız plastik poşet, çatal, kaşık, servis paketleri gibi birçok atığa, hatta her gün tekrarlanınca atık dağlarına sebep oluyorsunuz demektir. Kartonda gelen çorba ya da yağlı/sıvı gıdalar da sandığınız gibi masum değil ne yazık ki. Sızdırmazlık sağlaması için o kartonları plastik filmle kaplıyorlar ve geri dönüşümü neredeyse imkansız kompozit atık çıkarmamıza sebep oluyorlar. Bütün bunların önüne geçmek için yapmanız gereken ise çok basit: akşam yemeğinizi biraz fazla pişirip artanı evdeki bir saklama kabı, balmumu kese ya da sargı, akmaz kokmaz şeyleri bez keseler ve bir bez çanta ile yanınızda taşımak. Ben işe başladığım ilk günden beri böyle yapıyorum, eşim de yıllardır bu şekilde besleniyor. Hem ne yiyeceğim telaşesi olmuyor, hem gıdamızın ne içerdiğini biliyoruz, hem de o atık dağlarına bir paket atık da biz eklememiş oluyoruz.

5. Çayınızı/kahvenizi nasıl alırsınız? Plastikli mi, plastiksiz mi?

Ah bu çaylar ve kahveler, çalışırken içimizi ısıtan, uykumuzu açan, odaklanmamıza yardımcı olan o güzel içecekler. Bize bu kadar yararı dokunurken ya dünyaya zararı oluyorsa? Sallama çaylar ve tek bardaklık instant kahveler tam da böyle yapıyorlar. Sallama çaylar geri dönüşüme gitmeyen plastik fileleriyle, instant kahveler ise geri dönüşüme atılması ihmal edilen, atılsa da dönüşüm oranı çok düşük olan ambalajlarıyla dünyayı kirletmemize sebep oluyor. Halbuki dökme çayları çay kesemizle sallayarak ya da en kötü ihtimalle bir french press ile kahve demleyerek dünyayı kurtarabiliriz :). Hem tadını bozan bir etmen de kalmaz içeceklerimizin.

Ofislerde arkasına sığınılan en büyük bahane geri dönüşüm. Ancak genelde insanlar atıklarını geri dönüşüme atmıyor. Atsa bile plastiklerin geri dönüşüm oranı polimer yapılarından dolayı çok az. Tamamen geri dönüşüyor sandığımız PET bile aslında %21 oranında geri dönüşebiliyor. Hatta geri de değil, aşağı dönüşüyor. Çünkü şişe eritilip tekrar şişe yapılamıyor, ya boya pigmenti ya da tekstil için selülozlar üretilebiliyor. Tam da bu nedenlerle plastik tüketimimizi, özellikle de tek kullanımlık plastiklerin tüketimini azaltmamız, mümkünse bitirmemiz gerekiyor. Peki, siz bu Temmuz’da bize katılmaya, plastiklerden vazgeçmeye ne dersiniz?

İlk olarak Plastiksiz Temmuz için yazdığım bu yazıma ve daha fazlasına buradan ulaşabilirsiniz.


YEŞİL AJANS

TÜİK Tarım Üretici Enflasyonunu Açıkladı: Yıllık %155

TÜİK’in açıkladığı resmi verilere göre, Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım-ÜFE) yıllık %154,97 artış gösterdi. Hesaplamada baz alınan 82 ürünün 48’inin ortalama fiyatlarında artış gözlendi. Verilere göre Mayıs 2022’de Nisan’a göre ise %16.18’lik bir artış gözlendi ve yılık ve aylık bazda bakıldığında tarımda üretici enflasyonunda yeri bir rekor seviyeye ulaşılmış oldu. Bitkisel ürünlerde en yüksek artış %59.15 ile çok yıllık bitkilerde gözlendi. Alt gruplara bakıldığında lifli bitkilerde yıllık değişim oranı %273.94, sebze, kavun karpuz, kök ve yumru bitkilerde ise %230.22 artış gözlendi.

***

Tarım için Yeni Adres: Latin Amerika ve Afrika

Çiftçinin yaşadığı zor durumu bir kenara bırakarak, olası gıda krizinin önüne geçmek için T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Latin Amerika ve Afrika ülkelerinden tarım arazisi kiralamaya karar verdi. Hububat tarım yapılması iklim ve toprak yapısı nedeniyle zor olan bu topraklarda başta yem bitkileri olmak üzere, işleme ardından ihraç edilecek nitelikte olan hububat ürünlerinin üretimi yapılacak. Tarım Bakanı Kirişci bu üretimin ihracata yönelik olacağını, bakir topraklara modern tarım götürmek istediklerini belirtti.

***

Ankara’da Yaz Günü Sel, Tornado, Fırtına

Ankara’da geçtiğimiz hafta etkili olan yoğun yağışlar kentte yaşamı felç etti, 4 kişinin ölümüne neden oldu. Yağışın yanında şiddetli rüzgarlar çatıların uçmasına ve ağaçların devrilmesine neden olurken, iklim krizi ile artacak olan yağışlara yönelik altyapı eksikliği nedeniyle yollar sele teslim oldu. İki gün üst üste fırtına ve tornado görülen kentte sel sularına kapılan 4 vatandaş yaşamını yitirdi. Haziran ayında Ankara’da sellere sebep olabilen bu tarz yağışların iklim krizi ile artması ve şiddetlenmesi bekleniyor.

***

Marmaris’te Ekokırım ile Mücadelede Savunucular İfade Verdi

Marmaris İçmeler Kızılbük’te Sinpaş ve Kızılbük GYO şirketleri tarafından doğal alanlar talan edilerek yapılan resort otel ve devremülk projesine karşı mücadele veren Marmaris Kent Konseyi üyeleri, şirketin şikayeti üzerine ifade verdiler. Geçen sene yaşanan orman yangınlarının ardından “ÇED gerekli değil” kararı verilen alanda hem inşaat alanı açmak hem de denizi doldurmak amacıyla dinamit patlatılarak orman ve deniz ekosistemine zarar verilmesine, ekokırıma tepki gösteren Marmaris Kent Konseyi Ekolojik Mücadele Komitesi üyeleri milli park alanında yapılan tüm bu eylemlere tepki gösterip “bu kenti kim yönetiyor?” diye sordu. İnşaat alanında 25 dönüm milli park alanı tahrip edilmiş durumda.

***

İzmir Orhanlı’da Mücadeleyi Zeytin Kazandı

İzmir Seferhisar Orhanlı’da alınan 2.150 jeotermal işletme, 1586 arama ruhsatının iptali için Doğa Derneği ve İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin birlikte açtığı davada çıkan sonuç zeytinden yana oldu. Mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararına sevinen köy halkı, kararın emsal olacağı ve mücadele eden yaşam savunucularının çalışmalarını güçlendireceğini belirtti.

***

Sri Lanka Yakıt ve Gıda Sıkıntısı Nedeniyle Mesai Azaltıyor

son 70 yılın en büyük ekonomik krizii yaşayan Sri Lanka’da yakıt, gıda ve ilaç ithlatında sorunlar yaşanıyor. Kıtlık yaşanmasından endişe eden Sri Lanka hükümeti kamu çalışanlarına evde gıda yetiştirmeleri ve daha az iş yolculuğuyla yakıt tasarrufu sağlamaları için cuma günleri de izin verme kararı aldı. Hükümet’in resmi internet sitesinde yapılan açıklamada kamu çalışanlarının haftada bir gün bahçe veya başka arazilerde yapacakları tarımsal faaliyetlere desterileceği de belirtildi. Hükümet yakın zamanda çiftçilere daha az pirinç ekmeleri çağrısında da bulunmuştu.

***

Ukrayna Savaşı Fosil Yakıta Talebi Artırdı

BM Genel Sektereri Antonio Guterres Ukrayna’da yaşanan savaşın gelişmiş ülkelerin fosil yakıtlara hücum etmesine neden olduğu, bu durumun iklim kriziyle mücadelede olumuz etkilere neden olacağını belirtti. Guterres, Ukrayna Savaşı’nın tırmandırdığı enerji sorununun büyük ekonomilerin fosil yakıtlara yatırım yapmasına neden olduğunun altını çizerek 21. yüzyıl’ın barış planının yenilenebilir enerji kaynaklarıyla mümkün olacağını belirtti.

***

Almanya Rüzgar Enerjisinde Hırslı Hedefler Belirledi

Almanya Hükümeti yaşanan enerji krizinden rüzgar enerjisi ile çıkmayı planlıyor. Ülkenin karadaki rüzgar enerji üretim kapasitesini 58 gigawatt’ı 115 gigawatt’a çıkarmayı hedefliyor. Bu değer 38 nükleer santralin kapasitesine eşdeğer noktada. Nisan ayında 2030 yılına kadar yenilenebilir enerjinin %80 oranına çıkarılmasını, 2035’te ise %100 kapasitesi hedefleyen paketi onaylayan hükümet ülke topraklarının %2’sini rüzgar enerjisine tahsis etmeyi planlıyor.

***

Gıda Atıklarından Yenilebilir Çimento

Tokyo Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, herhangi bir türdeki gıda atığını, normal betonun dört katı dayanıma sahip ve inşaatlarda kullanılabilir, yenilebilir çimentoya dönüştürebilen yeni bir teknoloji geliştirdiler. Çimento üretimi küresel karbondioksit emisyonlarının %8’ine kadar katkıda bulunduğunu belirten araştırmacılar şimdiye kadar çay yaprakları, portakal ve soğan kabuğu, kahve telvesi, lahanası ve hatta bazı durumlarda beslenme çantası artıklarını kullanarak çimento yapabildiler. Ayrıca ürünlerinin tatlarını ayarlayıp farklı renkler verebildiler. Çimentonun parçalanıp kaynatıldıktan sonra yenebileceğini belirtiyorlar.


🌍 GEZEGENİMİZİN SON DURUMU

İnsan Kaynaklı Küresel Isınma(16.06.2022): +1.25206523 °C  

Sıfır Emisyona Ulaşmak İçin Kalan Süre: 7 Yıl 36 Gün 

Yenilenebilir Enerji Kaynağı Oranı: %12.98

Yeşil İklim Fonu: 9.52 Milyon Dolar

Yerli Halklar Tarafından Korunan Doğal Alanlar:43.5 Milyon km2

Haftalık C02 Ortalaması
14 Haziran 2022: 421.71 ppm
1 sene önce: 419.61 ppm
1 senelik değişim: 2.1 ppm (0.5%)
10 sene önce: 395.92 ppm
Güvenli seviye: 350 ppm


🎙️ GREENVIBES PODCAST

On üçüncü bölümümüzde sizlere bu sefer 3-5 Haziran’da gerçekleşen Kadıköy Çevre Festivali’nden sesleniyoruz. Oradaki ortamı sizlere de yansıtabilmek adına katılımcılarla, STK’larla ve oradaki dostlarımızla minik röportajlar yaptık, onların neler yaptığını, festivalin nasıl geçtiğini konuştuk.

Konuklarımız:
Magma Dergisi, Buğday Derneği, Ekolojik Yolum, Ekosfer Derneği, Yuva Derneği, TUBİSAD, Change.org, Yeni İnsan Yayınları, EkoHarita.org, Devridaim Enstitüsü, Neval Ergün, Good4trust, Boğaziçi Vegan Birim & Vegacademia , Çevreci Geek, Aydos Savunması, Ekolojik Dünya, Beplenty Aromaterapi, Caner G. Yalın, Genç İklim Aktivistleri

Doğa dostunuz, Greenvibe’ınız bol olsun.

Spotify’dan dinlemek için:

Apple Podcast’e buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.


✍🏻 BİR İMZA DA SEN AT

Change.org’daki iklim ve ekoloji ile ilgili imza kampanyalarını senin için derledik. Bir imzadan ne olur deme, çok güzel şeyler oluyor bile. 


BİZİ TAKİP EDİN 🌿

Bu ve benzeri sürdürülebilir, ekolojik ve atıksız yaşam ipuçları ve haberlerine güncel bir şekilde ulaşmak için Greenvibes’ıNil’i ve Ceren’i Instagram üzerinden takip edebilirsiniz.

Yorum bırakın

WordPress.com’da bir web sitesi veya blog oluşturun