Greenvibes Ekolojik

Doğa Dostunuz Olsun

TUBİSAD ile E-Atıklar Sohbeti, Kömürlü Termik Santrallerin Bedeli

Bu haftanın Greenvibes bültenine hoş geldin. Yeşil Ajans’ta yerelden ve dünyadan ekolojik haberlere biraz değinip Yeşil Sohbetler’de Yetkilendirilmiş Atık Elektrikli ve Elektronik Atık Toplama Kuruluşu TUBİSAD ile e-atıkları konuştuk.  Bir İmza da Sen At’ta güncel imza kampanyalarını derledik. Ve yeni bölümümüzde gezegenimizin son durumunu derledik.

Greenvibe’ının bol olduğu, keyifli okumalar dileriz.


YEŞİL AJANS

 Kuraklık Yine Yaban Hayatı Vurdu

İklim krizi sebebiyle şiddetli kuraklık çeken Doğu Afrika ülkesi Tanzanya’da geçen ay  62.000’den fazla hayvan öldü. Bölgenin Simanjiro ilçe meclisi başkan yardımcısı Sendeu Laizer, aralık ayında 35.746 sığır, 15.136 koyun, 10.33 keçi ve 1670 katır olmak üzere toplam 62.585 hayvanın kuraklık nedeniyle öldüğünü söyledi.

Meteoroloji uzmanları, Kuzey Tanzanya’nın büyük kesiminde son aylarda yağışların normalin yüzde 35’in altında seyrettiğini, bu durumun ise son 10 yılın en düşük seviyesi olduğunu belirttiler.

3D Teknolojisiyle 24 Saatten Az Sürede Sıfır Atık Evler

Amerika’daki yapı teknolojisi şirketi Mighty Buildings, 24 saatten az sürede 3D teknolojisi sayesinde atık çıkarmadan ev inşa etmeyi başardı.

Üretimde, beton ve keresteye alternatif olarak light-stone adı verilen bir materyal kullanıldığı için doğaya ve hayvan habitatına zarar gelmiyor.

Geleneksel tarzda inşa edilen evler geriye beton, ahşap ve diğer atık türlerinden bolca bırakırken 3D teknolojisiyle inşa edilenler atığı tamamen ortadan kaldırıyor.

• Kara Kar’ın Suçlusuna İki Baca Daha

Maraş’a Kara Kar yağdıran Afşin A Termik Santralı’na iki ünite daha eklenmesi için başvuru yapıldı. Mevcut 4 ünitesi bulunan santralda yeni ünitelerle birlikte günde 35.ooo ton daha fazla kömür yakılacağı belirtiliyor.

Greenpeace’in Aralık 2020’de hazırladığı rapora göre, Maraş’taki Afşin A ve Afşin B kömürlü termik santralları bölgede kirlilik sınır değerlerinin 10 kat üstünde hava kirliliğine neden oluyor. Çalışmada, insan kaynaklı hava kirliliğinin en büyük nedenlerinden olan partikül madde 10 (PM10), partikül madde 2,5 (PM2,5) ile SO2 ve NO2 yoğunlukları ölçüldü. Raporda, bölgenin insan sağlığı için nasıl yaşanmaz hale geldiği ve kömürlü termik santralların havayı nasıl kirlettiği vurgulandı.

Beyşehir Gölü’nde 10 Ton Hayalet Ağın Ne İşi Var?

Beyşehir Gölü’nde gerçekleştirilen toplam 683 dalışla 35 kilometre uzunluğunda 10 bin kilogram ağırlığındaki hayalet ağ çıkarıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Beyşehir Gölü dip çamuru ve hayalet balıkçılık ağlarının tespitine ilişkin izleme ve fizibilite projemizi 2019 yılında tamamladık. Buradaki sorunların tamamını tek tek yerinde tespit ettik. Akabinde Beyşehir Gölü’ndeki hayalet ağlar ve diğer kirleticilerin temizlenmesine yönelik koruma ve izleme faaliyetleri için Konya Büyükşehir Belediyemize ilk etapta 5 milyon lira hibe destek sağladık. Bu kapsamda Beyşehir Gölü’nde toplam 683 dalış gerçekleştirdik, 35 kilometre uzunluğunda 10 bin kilogram ağırlığındaki hayalet ağı gölümüzden çıkardık. İnşallah en kısa sürede de gölümüzü tamamen hayalet ağlardan arındırmış olacağız,” diye belirtti.

Türkiye’de Kömürlü Termik Santrallerin Sağlık Maliyeti Hesaplandı

HEAL – Sağlık ve Çevre Birliği’nin yayınladığı “Kronik Kömür Kirliliği Kümülatif Sağlık Etkileri Özel Raporu, 1965-2020 yılları arasında, mevcutta çalışır durumdaki kömür santrallerinin 4,8 trilyon TL’lik sağlık maliyeti bulunduğunu ortaya koydu.  Rapora göre bu santraller 117.661 erken doğuma, yaklaşık 200.000 erken ölüme, 1.247.000 çocukta bronşit vakasına, 62 milyon iş günü kaybına ve 11 milyon hastaneye yatışa yol açtı.

Çalışmanın odağındaki bölgeler Muğla, Zonguldak, planlanan santrallerin yoğunlaştığı Çanakkale ve inşaatı devam eden santralin bulunduğu İskenderun Körfezi’ydi.  Kütahya, Manisa, Sivas, Kahramanmaraş, Ankara, Bursa, Kocaeli, Şırnak, Bolu, Yalova ve İzmir ise özel dosyalar içeren çalışma kapsamındaki diğer iller.


YEŞİL SOHBETLER

Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyalar (AEEE) Yetkilendirilmiş Kuruluşu: TÜBİSAD

“Atıl durumda bekleyen ve tekno atık sınıfına giren bu cihazların tüm Türkiye baz alındığında ağırlıkları 215 şehir hatları vapuru ağırlığına denk gelmektedir.”

Ceren Özcan Tatar

Bugün Yeşil Sohbetler köşemizde e-atıkları konuşmak üzere Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyalar (AEEE) Yetkilendirilmiş Kuruluşu olan Bilişim Sanayicileri Derneği’nden (TÜBİSAD) Haluk Onay ile birlikteyiz.

GV: Hoşgeldiniz Haluk Bey. Öncelikle kısaca sizi ve TÜBİSAD’ı tanımak isteriz.

Merhaba, ben Haluk Onay. TÜBİSAD Yetkilendirilmiş Kuruluşu’nda AEEE Koordinatör Çevre Görevlisi olarak çalışıyorum. 

Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) 1979 yılında kurulmuştur. Ülkemizde, bilgi teknolojileri, telekomünikasyon, yeni medya, internet ve tüketici elektroniği alanlarında faaliyet gösteren şirketlerin güçlü ortak sesini temsil etmektedir. Türkiye bilgi ve iletişim teknolojileri sektöründe %95’in üzerinde bir paya sahip olan, 200’e yakın TÜBİSAD üyesi şirket, Türkiye’de yıllık 189 milyar liralık ticaret hacmini yönetmektedir.  

Diğer yandan, TÜBİSAD çatısı altında Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların (E-Atık / Elektronik Atık) yönetimi olarak, çevresel faydanın artırılması ve toplumsal farkındalığın oluşturulması için T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2015 yılında yetkilendirildik ve o tarihten bu yana çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Üyelerimizin Genişletilmiş Üretici Sorumluluklarını (GÜS) yerine getirmek için kurduğumuz işbirlikleri ve her yıl düzenlenen kampanyalarımız ile nihai tüketicilere ulaşıyoruz. E-atık Toplama Ağı olarak kampanyalarımıza destek veren oluşumlar genellikle Elektrikli ve Elektronik Eşya (EEE) piyasaya süren firmalar, Sivil Toplum Kuruluşları (STK), belediyeler, üniversiteler, okullar, özel sektörde faaliyet gösteren firmalar ve çeşitli kamu kurum/kuruluşlarıdır. Kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak, üreticiler ve yerel yönetimler aracılığıyla vatandaşlarla geri dönüşüm tesisleri arasında koordinasyon görevini üstlenmiş durumdayız. Türkiye genelinde e-atık toplama miktarlarını; kamuoyunun farkındalık düzeyini artırarak, sürdürülebilir ve çevresel değerleri göz önünde bulundurarak Yönetmelik kapsamındaki oranlara taşıyabilmek, toplanan e-atıkların belirli standart ve kriterlerde geri dönüşümlerinin sağlandığını belgelemek ve yapılan çalışmaları T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na raporlamak temel görevimizdir. 

GV: E-atıklara bültenimizde bir yazı ile yer verdik ancak bu konuyu bir de sektörün içinden dinlemek isteriz. E-atık nedir? E-atığın yarattığı riskler, verdiği zararlar nelerdir? E-atıkların geri dönüştürülmesi neler kazandırır?

Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyalar (AEEE) dediğimizde birçok tanım var, mevzuattaki teknik tanımın yanı sıra kısaca özetlemek gerekirse kullanmadığımız, ömrünü ya da kullanıcısı için faydalı kullanım ömrünü tamamlamış tüm elektrikle veya elektromanyetik alanla çalışan cihazların genel ifadesidir. E-atıklar kimi zaman Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyalar, kimi zaman AEEE, kimi zaman elektronik atık, bilişim odaklı olanlarına ise tekno atık denilmektedir. E-atıklar evsel ve endüstriyel atıklar içinde en hızlı büyüyen katı atık grubudur. Atık oluşumunda ve oluşumun hızlanmasında en etkili faktörlerden biri ise gelişen teknoloji ile kullanmakta olduğumuz cihazların değişmesidir. Televizyon, buzdolabı, çamaşır makinesi gibi büyük eşyalar, evlerde fazla yer kapladıkları için atık oldukları anda evlerden uzaklaştırılıyor. Ancak bilişim ekipmanları olarak gruplandırabileceğimiz tablet, cep telefonu, dizüstü bilgisayar ve fotoğraf makinesi gibi cihazlarımızı hem duygusal bağlılığımız hem de bu cihazlarda kişisel verilerimizin bulunması sebebiyle atık olarak değerlendirmekte zorlanıyor ve geri dönüşüme göndermek yerine çekmecelerde saklamayı tercih ediyoruz. Bununla birlikte, geri dönüşüme göndermek isteyenler ise hangi yollarla bunu yapabileceklerini bilemeyebiliyorlar. 

Evlerimizde ya da iş yerlerimizde, çekmecede saklı duran, bozulduğu ya da artık demode olduğu için kullanmadığımız cep telefonu ya da fotoğraf makinesi bizlere zararsız gibi görünebilir. Oysa atıl durumda bekleyen ve tekno atık sınıfına giren bu cihazların tüm Türkiye baz alındığında ağırlıkları 215 şehir hatları vapuru ağırlığına denk gelmektedir*. Bu E-atıkların toplanması, geri dönüşüme kazandırılması ve veri güvenliği için gerekli ön işlem bilgilendirmelerini yapıyoruz. Bunun yanı sıra toplama noktalarımızın sayısını her geçen gün artırıyor ve atıkları yazılım sistemlerimiz WEEERO ile takip ederek geri dönüşüm tesislerine gönderiyoruz. 

E-atıklar çevreye verdiği zarar açısından diğer katı atık gruplarına kıyasla çok daha risk faktörlerine sahiptir. E-atıkların geri dönüşümü ile açığa çıkan değerli materyallerin yeni ürünlerin üretiminde hammadde olarak kullanılması doğal kaynakların korunumunu sağlıyor. E-atıklar içerisinde ayrıca nadir toprak elementleri de eser miktarda bulunuyor. E-atıklar içerisindeki söz konusu elementleri geri kazanmak için geri dönüşüm süreçleri tam ve doğru şekilde uygulandığı takdirde maliyetli işlemlerdir. Bu maliyetleri gözeterek Türkiye’de e-atık geri dönüşüm anlayışının doğru şekilde benimsenmesi için gayret ediyoruz. Döngüsel Elektronikler bakış açısıyla bilgi ve veri güvenliği gözeterek çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 

GV: Bahsettiğiniz gibi TÜBİSAD da bir AEEE Yetkilendirilmiş Kuruluşu. AEEE toplanmasında yetkilendirme nasıl oluyor? Kâr amacı gütmeden yürütülen faaliyetlerde süreç nasıl işliyor?

Öncelikle Yetkilendirilmiş Kuruluş (YK) süreçlerinden veya yetki alınmasından kısaca bahsetmek isterim. TÜBİSAD bünyesinde YK çalışmaları 2012 yılında AEEE Kontrolü Yönetmeliği yayınlandığı andan itibaren başlatıldı ve 2015 yılında T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na gerekli evraklar sunularak yetki alındı. 

Yukarıda bahsettiğim tam ve doğru geri dönüşüm adımlarının uygulanması için atık üreticileri ile geri dönüşüm tesislerinin arasında bu konularda iletişimi sağlayacak, atık yönetim sürecini kontrol edecek ve ilgili raporlamaları tüm paydaşlara yapabilecek bir kontrol mekanizması gerekmektedir. Bir yandan kontrol mekanizmalarını hayata geçirirken diğer yandan A’dan Z’ye farkındalık yaratılması, yeni teknolojilerin ve çalışma alanlarının belirlenmesi konusunda birçok çalışmamız bulunmaktadır. AEEE Kontrolü Yönetmeliği ve ilgili mevzuat uyarınca firmaların GÜS kapsamında yükümlülükleri bulunmaktadır. Bu yükümlülükleri de TÜBİSAD olarak firmaların finans desteğiyle yürütüyoruz. 

GV: Yetkili olmayan kuruluşlar tarafından toplanma yapıldığı olabiliyor. Bunun doğurduğu riskler neler?

Biraz önce bahsettiğim gibi TÜBİSAD olarak kâr amacı gütmeden ilgili mevzuat çerçevesinde çevre görevlileri/mühendisleri istihdam edilerek süreçleri yönetiyor, raporlamalarımızı resmi mercilere yapıyor, bağımsız denetim süreçlerimizi tamamlıyoruz. Ancak kendini yetkilendirilmiş kuruluş gibi lanse eden ve/veya bundan faydalanan bazı STK’larla, kuruluşlarla da karşılaşıyoruz. Hatta TÜBİSAD’ın yaptığı sosyal sorumluluk projelerine, görüntüde benzer ancak gerçekte çok farklı amaçlarla projeler yapmaya çalışabiliyorlar. Bu kurumlarla işbirliği yapan herkese bir sorumluluk da düşüyor. Şu an farklı atık gruplarında toplam 11 adet yetkilendirilmiş kuruluş var. T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde  yetkili kuruluşların listesi mevcut. Bu listelerden işbirliği yapılmak istenen yetkili kuruluş mutlaka kontrol edilmelidir. Bu konuda dikkat edilmesi gerekenler sadece doğurduğu riskler olmamakla birlikte, doğru geri dönüştürülmeyen atıklardan elde edilebilecek maddi değerlerin ülke ekonomisine kayıp olarak yazılması da önemle üzerinde durulması gereken konulardan biridir. Buna yukarıdaki örneklerde değindik, evlerde bekleyen 215 şehir hatları vapuru ağırlığına denk elektronik atık bulunduğunu söylüyoruz, bu sayı her geçen gün artıyor ve bu atıkların evlerden çıkarılarak geri dönüşüme kazandırılması gerekiyor, döngüsel ekonomi içerisinde ülkemizin refah seviyesini artırabilecek parametrelerden biri olduğunu da belirtmek gerekiyor. 

Riskler konusunda, özellikle günümüzde birçok kullanıcının kişisel ve ticari verilerini bu bilişim ekipmanları kategorilerinde yer alan atıkların içerisinde depoladığını, sakladığını, yeri geldiğinde yine bu cihazlardan faydalanarak bu verileri kullandığını biliyoruz. Ömrünü tamamladıktan sonra doğru şekilde geri dönüştürülmeyen veya bu konuda yetkin olmayan/lisanssız işletmelerde süreçlerinin tamamlanması bu cihazlarda bulunan verilerin kontrolsüz bir şekilde üçüncü kişilere açılması riskini doğurmaktadır. Dünya genelinde birçok firmanın/tüketicinin kötü niyetli oluşumlarla bu hususta problemler yaşadığını güncel haberlerden de takip edebiliyoruz, bunların ülkemizde yaşanmaması adına da TÜBİSAD çalışmalarında veri ve bilgi güvenliği konusunda üst düzey hassasiyet göstererek, bilişim ve çevreyi ortak potada eriterek tecrübelerimizi ve birikimlerimizi ön plana koyarak, doğru ve teknolojik yöntemlerle işlemlerimizi gerçekleştirmek için gayret gösteriyoruz.

 Kayıt dışı toplamadan da bahsetmeden tabii ki bu süreçlerin risklerini tam olarak ifade etmiş sayılmayız. Ekonomik durumun sebep olduğu bir gerçek var, bu da bilişim ürünlerinde ikinci el piyasasında gözlemlenen talep artışı. Bu konudaki riskleri gören yasa yapıcılar, Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmelik hazırladı. Bu yönetmelikle amaçlanan özellikle riskleri minimize etmek ve kayıt dışılığın önüne geçmektir. TÜBİSAD tarafından yönetilen saha operasyonlarında atık alımı uzman personellerin koordinasyonunda yapılan detaylı envanter çalışmaları ile yürütülüyor, bizler de bu hususta saha tecrübelerimizi olabildiğince ilgili kurumlarla paylaşıp, mevzuat çalışmalarına da destek olmaya çalışıyoruz.

GV: TÜBİSAD’ın AEEE konusunda çalışmalarını anlatabilir misiniz? E-atıklarımızı TÜBİSAD’a nasıl ulaştırıyoruz, TÜBİSAD onları ne yapıyor? Toplanan bağışlar nasıl değerlendiriliyor?

TÜBİSAD olarak AEEE konusunda birçok çalışmamız bulunuyor. Özellikle tüketicilerin evlerinde bekleyen bilişim ekipmanları atıklarıyla olan duygusal bağını doğru yerlere yöneltmek için birçok kampanya yürütüyoruz. Bunlardan ilki Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) ile yürüttüğümüz “Atma Bağışla!” kampanyası. Kampanya kapsamında atıklarını 902513042 müşteri numaramızla alıcı ödemeli olarak PTT Kargo aracılığıyla veya TÜBİSAD Çağrı Merkezi’ne ulaşarak bağışlayan tüketicilerin atıkları lisanslı işleme tesislerinde işlem görüyor ve karşılığında TEGV aracılığı ile çocukların nitelikli eğitimine destek oluyoruz. Benzer şekilde, Turkcell ile yürüttüğümüz “Eğitime Dönüştür” kampanyası kapsamında da tüm Turkcell mağazalarında E-atıkları topluyor ve toplanan atıklar karşılığında TEGV’e bağışta bulunuyoruz. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda yürüttüğümüz kampanyalarımız çok fazla ilgi görüyor, bu da bizleri daha çok alanda sosyal ve kültürel yaşama dokunmaya itiyor, yeni projeler oluşturma ihtiyacı hasıl oluyor. Yine eğitimle ilgili olarak, Darüşşafaka Eğitim Kurumları ile “14 Ekim Dünya E-Atık Günü” kapsamında her sene “Eğitimde Teknolojik Donanım Desteği” adı altında kampanya yürütüyoruz. Burada da toplanan atıklar karşılığında Darüşşafaka bünyesindeki çocukların teknolojik donanım ihtiyaçlarını karşılamaya gayret gösteriyoruz. Tüm bu süreçlerimizin sonunda kurumsal bağışçılara sertifika ileterek geri dönüşüm ve çevre bilincinin sürekli alışkanlık haline gelmesini sağlayacak teşvik mekanizmaları kurguluyoruz.

Ayrıca, yerel yönetimlerin atık yönetim sistemlerine de destek oluyoruz, bu çerçevede çalıştığımız yaklaşık 80 belediye ile birçok toplama noktası oluşturuyor, okullarda hem bilinçlendirme eğitimleri gerçekleştiriyor hem de toplama kampanyaları yaparak okulları ve öğrencileri ödüllendiriyoruz. Vatandaşlar bulundukları belediyelerde toplama noktalarına www.tyk.org.tr websitesi aracılığıyla ulaşıp, kendileri taşıyabilecekleri atıklarını bu toplama noktalarındaki TÜBİSAD Toplama Ekipmanlarına bırakabiliyor. Buralardan da belirli aralıklarla karbon ayak izi takibi ile taşımalarını gerçekleştirdiğimiz, olabildiğince verimli ve az karbon salımı olacak şekilde belirlediğimiz toplama rotaları ile lisanslı araçlarla toplanmasını sağlıyoruz. 

Toplanan atıkların lisanslı tesislerde işlem süreçlerini takip ediyor, gerekli paydaşlara ve Bakanlık’a raporlamalarını sağlıyoruz. 

GV: E-atıkların dönüşümü çok önemli bir konu, ancak atıksız yaşamın temelinde atığın oluşumuna engel olmak yatıyor. Bu kapsamda e-atıkların azaltılması için nasıl bir yol izlenebilir, önerilerinizi alabilir miyiz? 

Bu konuda yetki aldığımız günden bu yana hem kamuoyunu hem de GÜS kapsamında yükümlülüklerini yerine getirdiğimiz üye firmalarımızı bilgilendiriyoruz. Tabii ki, burada görev bu EEE’lerin üretimini ve dağıtımını sağlayan firmalara düşüyor. Üretim süreçlerinde geri dönüşümlü malzemelerin kullanılmasına yönelik halihazırda çalışmalar yürüten firmalarımızın bu yöndeki çalışmalarını taktir ediyoruz, aynı şekilde gerçekleştirilen bu çalışmaları da çeşitli raporlarımızda ve eğitim sunumlarımızda kamuoyuyla ve ilgili paydaşlarla paylaşarak pozitif ayrımcılık yaptığımızı da söyleyebiliriz. Sonuçta, önemli olan çevre ve bu konuda değerli yaklaşımları olan her kurumu da kamuoyuna ve iletişimde olduğumuz tüm paydaşlara iletmek, bilgilendirmek de bir nevi bizim görevimiz.

Ülkemizin köklü devlet üniversitelerinden bir tanesinin sirküler ekonomi birimi ile de atık minimizasyonu ile ilgili proje başlatmak amacıyla çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Proje ile evlerdeki, işyerlerindeki elektronik atıkları atığın sahibinin müsaadesini ve gerekli önlemleri alarak tekrar yenileyecek ve ihtiyaç sahiplerine ulaştıracağız. Böylece geri dönüşüme gönderilen elektronik atıkları yeniden kullanım sürecine dahil etmiş olacağız.

GV: Davetimizi kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederiz, eklemek istediğiniz başka bir nokta varsa duymaktan mutluluk duyarız.

Son olarak farkındalık yaratmak amacıyla çeşitli dönemlerde bazen fiziki bazen de sosyal medya platformlarımızdan çeşitli atölye çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Atölye çalışmalarımızı tasarlarken Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile örtüşmesine özen gösteriyoruz. Örneğin biraz önce konuştuğumuz atıksız yaşam konusu için evlerdeki Elektronik eşyaların ömürlerini uzatmak, temel bakımlarını yapmak arızalandığında basit arızaları giderebilmek için atölye çalışmamız var. Atölye çalışmalarımız sadece Elektronik Atıklar özelinde de olmuyor. Konusunun uzmanları eşliğinde kompost yapımı, geri dönüştürülmüş kâğıt yapım, robotik kodlama, dijital oyun geliştirme, ritim, mozaik, rüya kapanı, kompozisyon yazma, çocuk kitapları inceleme ve çizim gibi bir çok atölye çalışmamız oluyor. Atölye çalışmalarımız için sosyal medyada @tubisadyk hesaplarını takip etmenizi tavsiye ederiz.

* 2020 TÜBİSAD Evimizde EEE ve AEEE’ler Anketi


🌎 GEZEGENİMİZİN SON DURUMU

İnsan Kaynaklı Küresel Isınma(27.01.2022)+1.24293348 °C  

Sıfır Emisyona Ulaşmak İçin Kalan Süre: 7 Yıl 176 Gün 

Yenilenebilir Enerji Kaynağı Oranı: %12.73

Yeşil İklim Fonu: 9.52 Milyon Dolar

Yerli Halklar Tarafından Korunan Doğal Alanlar:43.5 Milyon km2

Haftalık C02 Ortalaması
25 Ocak 2022: 419.19 ppm
1 sene önce: 416.71 ppm
1 senelik değişim: 2.48 ppm (0.6%)
10 sene önce: 393.31 ppm
Güvenli seviye: 350 ppm


🎙️ GREENVIBES PODCAST

Greenvibes Podcast “Yerel Üreticiler” Bölümüyle Yayında

Ekolojik ve atıksız yaşama dair meramlarımızı anlattığımız, deneyimlerini aktardığımız podcast serimiz artık sizlerle. Eğer siz de bu ekolojik yaşam yolculuğunda kendine bir “eko-yaren” arıyorsanız biz bir mikrofon uzağındayız.  Doğa dostunuz, Greenvibe’ınız bol olsun.

Bu bölümümüzde yerel ve küçük üreticilerimizden, yerel ekonominin öneminden ve üreticilerimizi nasıl destekleyebileceğimizden bahsettik. 

Spotify’dan dinlemek için:

Apple Podcast’e ise buradan tıklayarak ulaşabilirsiniz.


✍️ BİR İMZA DA SEN AT

Change.org’daki iklim ve ekoloji ile ilgili imza kampanyalarını senin için derledik. Bir imzadan ne olur deme, çok güzel şeyler oluyor bile.

  • Eskişehir Kömür Olmasın

https://chng.it/cYGtLyFRMk

  • İklim Acil Durumu İlan Edilsin

https://chng.it/H7NYwh8XWz

  • Adana’da Bir Kömürlü Termik Santral Daha İstemiyoruz.

https://chng.it/xMwv9v2tDK

  • Plastiksiz Kargo İstiyoruz.

https://www.change.org/p/plastiksiz-kargo-istiyoruz

  • Avcılık Tamamen Yasaklansın.

https://chng.it/8rzM94DqDb

  • İkizköy Akbelen Ormanının Kömür Madeni için Kesilmesini Durdurulsun.

https://chng.it/n7wf447r2X

  • Tek Kullanımlık Plastikler Yasaklansın.

https://chng.it/2BXKG5G8bP

  • Yeşiller Partisi’nin Kuruluşu Engellenmesin.

https://chng.it/HqMZd2ZmCY


BİZİ TAKİP EDİN 🌿

Bu ve benzeri sürdürülebilir, ekolojik ve atıksız yaşam ipuçları ve haberlerine güncel bir şekilde ulaşmak için Greenvibes’ıNil’i ve Ceren’i Instagram üzerinden takip edebilirsiniz. 

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

WordPress.com’da bir web sitesi veya blog oluşturun

%d blogcu bunu beğendi: