24 Eylül Küresel İklim Grevi Özel
Bu sayımızı 24 Eylül Küresel İklim Grevi’ne özel olarak ayırdık. Youth for Climate Türkiye ve Fridays for Futures Türkiye ekipleriyle gençlerin taleplerinden, iklim grevinden ve neden bu greve katılmamız gerektiğinden bahsettik. Grev etkinliklerini sizler için derledik.
YEŞİL AJANS

24 Eylül Küresel İklim Grevi’ne Çağrı
#iklimiçinbirlikte
24 Eylül Cuma günü, Fridays for Future Türkiye, Youth for Climate Türkiye ve Roots & Shoots Türkiye‘nin çağrısı ve birçok kurumun desteği ile gerçekleşecek Küresel İklim Grevi’ne herkesi bekliyoruz.
Paris Anlaşması’nın onaylacağına dair müjdeyi de almışken gelin birlikte kurumlarüstü bir buluşmayla gençlerin sesine destek olalım, taleplerimizi tekrarlayalım ve iklim krizine karşı yaşamı savunalım.

Tüm dünya ile eş zamanlı gerçekleştirilecek etkinliklerin İstanbul ayağı ise şöyle:

Diğer şehirlerdeki grevlere hakkında bilgi almak için Fridays For Future‘ın Instagram hesabını takip edebilirsiniz.
• İKLİM GREVİ ÖNCESİ PANKART ATÖLYESİ
İklim Grevi öncesi Fridays for Future Türkiye, Youth for Climate Türkiye ve Roots & Shoots Türkiye‘nin öncülüğünde Müze Gazhane’de çok keyifli bir pankart atölyesi gerçekleştirildi.
7-70’e tüm katılımcılar pankartlarına taleplerini yazdı, eşyalarını paylaştı, birbirleriyle kaynaştılar. Ve etkinlik sonunda atıklarını ayrıştırdılar.

YEŞİL SOHBETLER

Youth For Climate ile Söyleşi
Daha önce Fridays For Future ekibine sorduğumuz soruları bu sefer de Youth for Climate ekibinden Ela Naz Birdal ve Atlas Sarrafoğlu’na yönelttik.
1) Youth for Climate nasıl başladı, Türkiye ekibi nasıl kuruldu?
Ela: Youth For Climate Türkiye Ocak 2021’den beri Greta Thunberg’in başlattığı gençlik önderliğindeki iklim hareketlerinin içinden sadece bir tanesi. 13-25 yaşına kadar ekibimizde aktivistler yer alıyor. Şu an 83 kişilik bir aileyiz. Biz kendimize YFCTR ailesi diyoruz. Bize katılmak için Instagram sayfamızda profilimizde bulunan bağlantıdaki katılımcı formunu doldurarak aramıza katılabilirsiniz.
Atlas: Aslında Mart 2019’da iklim aktivistliğine başladım ben. Geçtiğimiz yılın son aylarında birkaç iklim aktivisti Youth For Climate Türkiye’yi başlattık. Sonra zaman içinde bize katılmak isteyen gençleri de alarak büyüdük.
2) Gençlerin isteği nedir?
YFC: Petrol’ün toprağın altında bırakılması. Bugün yaşadığımız küresel ısıtmanın başlıca sebebi olan fosil yakıtları bıraktıklarını açıklamaları için baskı yapıyoruz hükümetlere. Bilim bize bunu söylüyor.
Ayrıca bir de iklim adaleti boyutu var. Bugüne kadar Küresel Kuzey’in Küresel Güney üzerinde yarattığı sömürgecilik sisteminin son bulması gerekiyor. Bu yüzden böyle gelmiş, böyle gider kafa yapısından ve uygulamalardan da kurtulmamız gerekiyor.
3) Sizce iklim aktivistliği ne anlama geliyor?
Ela: Aktivist kelime anlamıyla belli bir amacı savunan ve bu konuda harekete geçen insanlara aktivist deniyor. İklim aktivisti ise iklim krizi için harekete geçen ve farkındalık yaratmaya çalışan kişiye deniyor. Sayımız dünyada artmaya devam ediyor ve bu da bana ilham ve umut veriyor.
Atlas: Biz gençler krize kriz deme cesaretini gösteriyoruz ve bu krizin durdurulması için sesimizi herkese duyurmaya çalışıyoruz. İklim aktivistliği çok çalışmayı, çok toplantı yapmayı gerektiriyor.
4) Şu an Türkiye’de kaç tane iklim aktivisti var? Kaç şehirde aktifsiniz?
YFC: Sayıları tam bilemiyoruz. Bazı ekipler kimi zaman grevlere katılıyor, özellikle de küçük şehirlerde zor olabiliyor bazen.
5) Bu konulara yönelik farkındalığınız nasıl başladı?
Ela: İklim krizini kriz boyutu ile farkettiğim zaman Greta’nın ilk instagram gönderisini paylaşması ve harekete geçmesiydi. O zaman benim yaşımdaydı yani 15 yaşındaydı. 15 yaşında bir gencin iklim değişikliği için harekete geçmesi ve okulu kırmasıyla aslında durumun ciddiyetini anlamıştım. Greta’yı takip ettiğimde okuduğum bir haber onu tekrardan gördüm. Onun gibi harekete geçmek istedim ama ne yapabilirdim ve elimden ne gelebilir diye kafamda bir sürü soru belirdi. Belli bir süre sonra 15 Mart 2019’da Bebek Parkı’nda gerçekleşen Türkiye’deki ilk iklim grevine katılarak iklim krizi ile mücadelem için ilk adımımı attım.
Atlas: Ben belgesel seyrederek büyüdüm. Farkındalığım aslında hep vardı ama iklim krizinin bu kadar yıkıcı olduğunu ve insan eliyle yapıldığını fark etmem Greta’nın 2018 yılında parlamento binası önünde oturmasını Açık Radyo’da duymamla başladı.

6) Çevrenizden ve ailenizden gelen tepkiler ne yönde?
Ela: Çevremde iklim krizi için mücadele eden insanların sayısı artmaya başladı ve gün geçtikçe devam ediyor. Arkadaşlarımla önceden gündemde olan konuları tartışırken yeni gündemimiz iklim krizi olmuş durumda. Ailem iklim aktivisti olmam konusunda en büyük destekçilerim. Her grev günü annemin “Çantan, pankartın, her şeyin hazırsa gidiyoruz,” demesi bana her zaman umut veriyor.
Atlas: Beni yakın çevrem çok destekliyor. Ama benimle yeni tanışanların arasında az da olsa, tehlikeli değil mi diyenler var. Ya da peki zaten kaybettiğiniz bir mücadele değil mi bu diyen de var.
7) Gündelik yaşantınızda da ekolojik bir yaşam sürmeye özen gösteriyor musunuz? Bununla ilgili kurallarınız var mı?
Ela: Gündelik yaşantımda ekolojik bir yaşam sürmeye özen gösteriyorum. Bunlara örnek olarak iklim krizi için mücadele ederken ilk önce iklim krizinin ne olduğunu ve insanlara nasıl anlatabileceğimi öğrendim ve bunun için doğru kaynaklar buldum. Küçük bir adım gibi gözükse de aslında hayatımızın maalesef her tarafında gördüğümüz tek kullanımlıkları hayatımdan çıkardım, seyahat yöntemlerimi değiştirdim. Uçaklar yerine trenleri, otobüsleri tercih ettim, hayvansal gıda tüketimimi azalttım.
Atlas: Evet var tabii, beslenme şeklim ve tüketim alışkanlıklarıma dikkat ediyorum. Plastikten uzak duruyorum. Toplu taşıma kullanıyorum. Elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyorum.
8) Ekoendişe diye bir gerçek var. Siz endişelerinizi nasıl gideriyorsunuz? Korkuyor musunuz? Yoksa umutlu musunuz? Bazen bırakmayı düşündüğünüz anlar oluyor mu?
Ela: Evet tabii ki endişelerim var ama bu endişe benim daha iklim krizi için çalışmama neden oluyor. Benim hayalim çocukların ve gençlerin yaşanabilir bir dünyada yaşadığı ve gelecek kaygısı taşımadığı bir gelecek. Ben harekete geçmesem ya da bir başkası harekete geçmezse mücadeleyi nasıl sürdürebiliriz. Asla bırakmayı düşünmedim ve düşünmüyorum
Atlas: Benim de yaşadığım bir endişe hali bu. Ama aktivistlik ve bu krizle mücadele edebildiğimi bilmek de iyi geliyor. Korkuyorum tabii ama aynı zamanda umutluyum da. Çünkü hareketin olduğu yerde umut vardır. Bırakmayı hiç ama hiç düşünmedim.
9) 10 yıl sonraki gezegeni nasıl görüyorsunuz? Ya da görmek istersiniz?
YFC: Sanayi devrimi öncesi ısıtmanın 1,5 derece altında kalmayı garantilemiş olmayı ve bu amaçla hala çalışıyor olacağımı düşünüyoruz.
10) Youth for Climate ekibine dahil olmak isteyen gençler nasıl bir yol izlemeli?
YFC: Çok basit, bize sosyal medya hesaplarımızdan mesaj attıklarında süreç başlamış oluyor.
YEŞİL SOHBETLER – 24 EYLÜL İKLİM GREVİ ÖZEL

İklim Grevi Özel
Youth for Climate Türkiye ve Fridays for Future Türkiye ile bugünkü İklim Grevi’ne özel mini bir röportaj daha yaptık.
1) 24 Eylül’de Küresel İklim Grevi düzenlenecek. Bize kısaca anlatabilir misiniz Küresel İklim Grevi nedir, nasıl başladı, neden düzenleniyor?
FFF : Bugün, yani 24 Eylül’de düzenlenecek olan eylem; şu ana kadar gerçekleşen 8. Küresel İklim Grevi. Küresel iklim grevlerinin kökleri, bundan yaklaşık 3 yıl önce Greta Thunberg’in bir cuma günü okulu asıp İsveç Parlementosu’nun önünde eylem yapmasına dayanıyor. İklim krizinin karar alıcılar tarafından yeterince ciddiye alınmaması, ekonomik kazancın yaşamsal hakların üzerinde tutulması ve dünya yönetimlerinin ısrarla sürdürdüğü eylemsizlik politikaları; küresel iklim eylemlerinin başlangıcı niteliğinde sayılabilecek olan iklim için okul grevlerinin dünya çapında yayılmasına yol açtı. Küresel iklim grevleri ise her cuma yapılan iklim eylemlerinin, yılın bazı günlerinde daha koordineli ve ses getirici şekilde yapılması adına uluslararası bir iklim hareketi olan Fridays For Future (Gelecek İçin Cumalar) tarafından başlatıldı.
YFC Atlas: Greta’nın iklim krizine dikkat çekmek için parlamento binasının önünde oturmaya başlaması ile onun neden bunu yaptığını anlayan gençler de Cuma günleri sokaklara çıkmaya başladı. Bu grevlerin amacı karar vericilere sesimizi ve taleplerimizi duyurmak.
YFC Ela : Biz bu grevi genç iklim aktivistleri olarak hazırladık. Youth For Climate Türkiye, Roots&Shoots Türkiye, Fridays For Future Türkiye ekipleri olarak iklim için birleştik.
2) Türkiye’de nasıl şekillendi? Pandemi süresinde Küresel İklim Grevi nasıl yapıldı?
FFF: Türkiye’de ise küresel iklim grevleri, 2019’daki 2. Küresel İklim Eylemi’nden itibaren başladı ve ilk iki küresel iklim grevi, hem siyasi hem de toplumsal arenada fazlasıyla ses getirdi. Daha sonra ise takas şenlikleri, pankart atölyeleri, sergiler gibi çok çeşitli etkinlikler düzenlenerek iklim aktivizmi, özellikle ülkemizde farklı bir boyuta taşındı. Yalnızca sokaklardan değil, sanat eserlerinden ve açık oturumlardan da yetkililere sesimizi duyurmaya çalıştık. Daha sonra pandemi dönemindeyse dijital grev, buluşma, canlı yayın, canlı konser ve çevrimiçi panellerle serüvenimize devam ettik. Yer yer küçük gruplar halinde toplansak da çoğunlukla sosyal medyanın gücünü kullanarak karar vericilerden acil iklim eylemi ve somut çevre koruma politikaları talep ettik.
YFC – Atlas: Ben küresel iklim grevini duyduğumda ilk, Türkiye’de yapılacak olan greve katılmayı çok istemiştim ama kim yapacak, kim duyuracak hiç bilmiyordum. Sonra bir duyuru duymayınca, ben bir çağrı videosu hazırladım ve sosyal medyada çıktım. Herkesi Bebek Parkı’nda yapacağım greve çağırdım. 700 kişi geldi. İlk grev bu şekildeydi.
3) Gençler ve yetişkinler iklim grevine neden katılmalı?
FFF: Tüm gençler ve yetişkinler insanca şartlar altında yaşama hakkına sahip. İklim krizi, bu hakkı yalnızca gelecekte değil bugün de elimizden alıyor. İşte bu nedenle şu an dünya üzerinde yaşayan her kim varsa bu krizin getirdiği toplumsal ve ekonomik sorunlardan etkileniyor. Ya aşırı hava olaylarının etkilerine maruz kalarak doğrudan ya da iklim adaletsizliğinin getirdiği finansal uçurumda sıkışıp kalarak dolaylı yoldan. Ve en önemlisi de sorun sistemsel, yani iklim krizi ve neden olduğu tüm diğer sorunları ancak şu an dünyada var olan ve işleyişi belirleyen sistemi kökünden değiştirerek çözebiliriz. Kâra değil, insanca yaşama odaklı bir ekonomik sistem ütopya değil ya da sürdürülebilir enerji üretim yollarının toplumsal ve ekonomik adaleti tesis ettiği bir dünya imkânsız değil. Başka bir dünya mümkün ve bu dünya, ancak şu anki bildiğimiz dünya anlayışı tamamen değiştirilerek elde edilebilir. Fosil yakıtların yerin altında bırakıldığı, doğa katliamlarının söz konusu bile olmadığı, çevreyle uyumlu ve endüstrinin canlı sömürüsünden vazgeçtiği bir yaşam için bir kez daha ses çıkarıyor, genç yetişkin herkesi cuma günü Kadıköy’e bekliyoruz!
YFC: Çünkü iklim krizi kimseyi ayırt etmeden herkesi etkiliyor. Üstelik de gelecekte değil, şimdi yaşanıyor. O yüzden kendiniz ve sevdikleriniz için sesimizi yükseltmemiz gerekiyor.
ATIKSIZ YAŞAMIN TEMELLERİ EĞİTİM PROGRAMI
Atıksız Yaşamın Temelleri Programımızın Ekim Kayıtları Başladı

Greenvibes olarak verdiğimiz Atıksız Yaşamın Temelleri programımız Whatsapp üzerinden gerçekleşiyor. İklim krizinden balkon bahçeciliğine, ayak izlerimizden geri dönüşüme, komposttan bitkisel beslenmeye, aromaterapiden zulümsüz üretime, çok geniş konu başlıklarına değindiğimiz eğitimimiz 21 gün, sürüyor, her sabah katılımcılara ilgili konuyla ilgili PDF’ler atıyor, sorularını cevaplıyor ve ekoloji üzerine sohbet ediyoruz. Üç tane online toplantımız var, bir tanesinde bokashi kompostı yapımını canlı anlatıyoruz. Eğer sen de ekolojik yaşama geçiş yapmak ve bu süreçte yanına bir “eko-yaren” istersen bu yolculukta sana eşlik etmekten mutluluk duyarız. Aşağıdaki formu doldurarak kaydını oluşturabilir, sen de bir “greenviber” olabilirsin.
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdplRaji9xXSiYVPpo5QEgWb8zl9nnxKwbPj4w2ykEYhcUbBg/viewform
BİZİ TAKİP EDİN 🌿
Bu ve benzeri sürdürülebilir, ekolojik ve atıksız yaşam ipuçları ve haberlerine güncel bir şekilde ulaşmak için Greenvibes’ı, Nil’i ve Ceren’i Instagram üzerinden takip edebilirsiniz.