Bakırköy Belediyesi’nde Kompost, Anadolu Efes’in Tohum Topları, Güncel Haberler
Bu haftanın Greenvibes bültenine hoş geldin. Yeşil Ajans’ta yerelden ve dünyadan ekolojik haberlere biraz değinip Yeşil Üreticiler bölümümüzde Anadolu Efes’in Tabiatımız Özel Projesi kapsamındaki tohum topu projesinden söz ettik. Yeşil Sohbetler’de ise doğadan aldıklarını doğaya geri vermenin önemini bilen Bakırköy Belediyesi ile yeşil belediyeciliği konuştuk.
Greenvibe’ının bol olduğu, keyifli okumalar dileriz.
YEŞİL BÜLTEN
Yerelden
• Kullanılmış tıraş bıçakları insan ve hayvan sağlığı açısından büyük risk taşıyor. Bu riskin farkına varan İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Berberler Odası ile işbirliği yaparak kentteki 4500 berbere atık tıraş bıçağı kutusu dağıttı. Kaynağından ayrı toplanacak tıraş bıçakları belediyenin anlaşmalı geri dönüşüm firmaları aracılığıyla yeniden hammadde olarak ekonomiye kazandırılacak. Temennimiz bu uygulamanın tüm kentlere ve evlerden çıkan atık tıraş bıçaklarına da yaygınlaştırılması.
• Eskişehir Tepebaşı Belediyesi tebrik kartlarında elle geri dönüştürülmüş kâğıtlar kullanıyor. Belediyenin Sukurusu Uygulama Merkezi’nde 2009’dan bu yana 120 bin tebrik kartı elle geri dönüştürülerek üretildi. Atık kaynakların hammadde olarak kullanılması bir kamu projesi olarak ilk defa uygulanıyor. Elle geri dönüştürülmüş kâğıtların her biri eşsiz ve sanatsal bir değere sahip oluyor. Doğal boyalarla renklendirilen kartlar, özgün tasarımlarla her yıl başında tebrik kartı olarak hazırlanıyor.
• Samsun Atakum Belediyesi geri dönüşüm sisteminin işler şekilde uygulanmasıyla 5 bin ton ambalaj atığı ve yaklaşık 64 bin litre atık yağı çöp olmaktan kurtarıp ekonomiye kazandırdı. Geri dönüştürülebilir ve dönüştürülemeyen atıkların kaynağında ayrıştırılmasını sağlayan Atakum Belediyesi Sıfır Atık Birimi, 2020 yılında 641 ton camın geri dönüşümünü sağlayarak 27 bin KWhlık enerjiden tasarruf ederken, 310 ton metalin geri dönüşümü ile 400 ton sıfır metal hammaddenin de kullanılmamasını sağladı. 2766 ton atık kâğıdı geri dönüşüme göndererek 47 bin ağacın kesilmesinin önüne geçti. Ayrıca 1022 ton plastik atığın geri dönüştürülmesini sağlayarak 2 milyon 650 bin litre petrolün de kullanımını engelledi. Bunların yanında 256 kg atık pil toplayarak ağır metallerin toprağa karışmasına önlerken 5 bin ton atık yağı da geri dönüşüme kazandırdı.
Dünyadan
• İngiltere hükümeti, bakanların İngiltere’nin Yeşil Yatırım Bankası’nı satmayı kabul etmesinden üç yıl sonra, İngiltere’nin iklim çalışmalarını finanse etmek için yeni bir devlet destekli yeşil banka kurmaya hazırlanıyor.
Hükümet, İngiltere’nin önceki Yeşil Yatırım Bankası’nı 2017 yılında Avustralya Bankası Macquarie’ye satmıştı, yerel eleştirmenlerce “derinden üzücü” ve “politik olarak şüpheli” olarak yorumlanan bu karardan beş sene sonra yeniden bu alanda banka kurma kararı alındı. İngiltere Enerji Bakanı Kwasi Kwarteng, hükümetin “çok uzak olmayan bir gelecekte ” Yeşil Yatırım Bankası’nın halefinin kurulmasının planlandığını belirtti. Yeni bir yeşil bankayı yeniden inşa etme düşüncesi; iklim aktivistlerinin, ekonomistlerin ve akademisyenlerin İngiltere’nin zorlanan ekonomisini yeniden canlandırmaya ve iklim hedeflerine ulaşmaya yardımcı olmak için yeşil altyapıya yatırım yapma çağrılarından öne geliyor. Bakan, İngiltere’nin 30 yıl içinde “net sıfır karbon” ekonomisi inşa etme taahhüdünün ve bu hedefe ulaşmak için büyük miktarda yatırım ihtiyacının, yeni bir yeşil kalkınma bankası için gerekli olan ekonomik altyapı oluşturabileceğini düşünüyor.
• Amerika Birleşik Devletleri, doğu kıyısındaki büyük rüzgâr çiftlikleri projesini onaylamaya doğru ilerliyor.
Beyaz Saray’ın açık denizdeki rüzgâr enerjisini artırma çabası, 2030 yılına kadar 10 milyondan fazla ev için güç üretme planının bir parçası olarak öne çıkıyor. Biden yönetimi, ABD’nin doğu kıyısı boyunca açık deniz rüzgâr enerjisini keskin bir şekilde artırmaya devam ediyor ve Pazartesi günü, 2030 yılına kadar 10 milyondan fazla ev için elektrik üretme çabasının bir parçası olarak New Jersey’den büyük bir rüzgâr çiftliğini onaylamaya yönelik adımlar attığını belirtti. Bu çaba aynı zamanda iklim krizini yavaşlatmak için mücadelede önemli bir adım olan yılda 78 milyon metrik ton karbondioksit emisyonundan kaçınmaya yardımcı olacak. Öte yandan, Maine’den Florida’ya kadar olan balıkçı grupları, büyük açık deniz rüzgâr projelerinin okyanusun büyük bölgelerinde avlanmayı engelleyebileceği korkusunu dile getirdiler.
• Koronavirüs pandemisinin yavaşlaması okyanuslarda balinalara yer açtı. Pandemi sadece ticari balina avcılığının sona ermesini hızlandırmakla kalmadı, aynı zamanda dünya okyanuslarındaki ortam gürültüsü de azaldı.
İzlanda’nın HÚSAVÍK kentinde balina izleme etkinliği kentin can damarı, çünkü karla kaplı dağ sıralarıyla çevrili olan İzlanda’nın Kuzey kıyısındaki bu küçük kasaba, ülkenin “balina başkenti”ne dönüşmüştü. 30 yıldır balina gözlemlemek için turistleri açık denize götüren Heimer Hardarson, pandemi nedeniyle daha az turist geldiğini, yolcu gemilerinden, sonarlardan ve inşaatlardan gelen dünya okyanuslarındaki ortam gürültüsü çok azaldığını belirtti. Denizbilimciler, bu sessizliğin balinaların fiziksel ve zihinsel olarak daha rahat hissettirdiğini, üreme konusunda yaşana sıkıntıların hafiflediğini belirtiyorlar. Balinalardaki çiftleşme davranışlarının artmasının yanında ticari balina avcılığının da azalması balinaların geleceği için umutları artırıyor.
YEŞİL ÜRETİCİLER

ANADOLU EFES İLE ECORDING 2 MİLYON TOHUM TOPUNU DOĞA İLE BULUŞTURUYOR
Yeşil şişelerin arkasındaki QR kodunu okutarak sen de tohumu seçip projeye destek olabilirsin.
Geçen hafta çarşamba günü, namı diğer Çevreci Geek, Görkem Gömeç ile birlikte, Neolokal’de Anadolu Efes ile çevre teknolojileri geliştiren bir sosyal girişim olan Ecording’in iş birliğini kutladık.
Çevreye Artı Değer Hareketi’yle birçok alanda sürdürülebilirlik çalışmaları yürüten Anadolu Efes bu sefer de Tabiatımız Özel projesi kapsamında Ecording ile birlikte 2 milyon tohum topunu, yeşil şişeli ürünleriyle, ulaşılması zor alanlardaki toprakla buluşturuyor.
Nereye atılıyor?
Tohum topu atışları, kuşlardan ilham alınarak üretilen ecoDrone’lar aracılığıyla Artvin ve Mersin’de toplam 35 futbol sahası büyüklüğündeki alanda gerçekleştiriliyor.
Kimler hazırlıyor?
Tohum toplarını kırsal bölgelerde yaşayan ve iklim değişikliği nedeniyle gelir eşitsizliğinden etkilenen kadınlar hazırlıyor.
Nasıl katkı sağlayabilirim?
Anadolu Efes’in yeşil şişelerinin arkasındaki QR kodları okutarak ulaşacağın Tabiatımız Özel’in websitesinden tohumu seçebilir, ağaçlandırma projesine sen de destek olabilirsin.

YEŞİL SOHBETLER

“DOĞANIN VERDİKLERİNİ YİNE DOĞAYA DÖNDÜREREK SORUMLU TÜKETİM YAPMAK İSTEYEN” BİR BELEDİYE: BAKIRKÖY BELEDİYESİ
Bu ay başı Bakırköy Belediyesi’nden beklenen güzel haber geldi: Artık Bokashi kompostları belediye tarafından toplanacak. Biz de bunu fırsat bilip Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu ve Bakırköy Belediyesi Meclis Üyesi Nagihan Tetik ile hem yeni projelerini hem de yeşil belediyeciliği konuşmak istedik. Umarım diğer belediyelere örnek olur.
Nil Ormanlı Balpınar
Bakırköy Belediyesi’nin öncelikle atık yönetimi konusunda başarılı olduğunu burada yaşayan biri olarak ilk elden gözlemliyorum. İki senedir geri dönüşüme uygun ambalaj atıklarım düzenli olarak evimden alınıyor. Cam ve kıyafet kumbaralarına sokaklarda sık sık rastlayabiliyoruz. Atık veya tarihi geçmiş ilaçlarımızı verebileceğimiz bir halk eczanemiz, bitkisel atık yağlarımız bırakabileceğimiz bir toplama noktamız var. Öncelikle teşekkür ediyorum bunun için. Bu konularda daha detaylı bilgi verebilir misiniz? Bakırköy’den her yıl ne kadar atık çıkıyor ve bunun ne kadarı geri dönüştürülüyor?
Bakırköy’de yılda 15 bin ton çöp çıkıyor. Belediye çalışanlarımız belli bir planlama dahilinde çöpleri topluyorlar. Geri dönüştürülebilir atıklar ise ayrıca toplanıyor. Kâğıt, metal, plastik, cam olarak yıllık 2000 ton atık geri dönüştürülüyor. Bakırköy’ün muhtelif yerlerine konan kumbaralarda toplanan 95 ton tekstil atığı da geri dönüşüme kazandırılıyor. Yıllık 170 ton atık yağ; 2 ton atık pil; 1,8 ton atık elektrikli ve elektronik eşya toplanıyor.
Ve Çöplerimiz Çiçek Olsun projesi ile birlikte artık Bokashi kompostlarımızı da toplamaya başladınız. Bunun için kendi adıma ayrıca teşekkür etmek istiyorum çünkü benim için gerçekten büyük bir sorundu. Bu proje nasıl başladı, hedefleriniz neler? Projenin detaylarından bahsedebilir misiniz?
Belediyemizin stratejik planlarında sürdürülebilir kalkınma hedeflerine yer verdik. Açıkçası projelerimizi de stratejik kalkınma hedefleriyle ilişkilendiriyoruz. Özellikle 12. hedef olan Sorumlu Üretim ve Tüketim maddesini çok önemsiyoruz. Pandemi sürecinde evlerimizde daha uzun süre kalır olduk. Bu da beraberinde atık üretmemize neden oldu. Atıklarımızın çoğu sebze ve meyve atıkları. Organik atıkların çöp olmadığını biliyoruz. Doğanın bize verdiklerini yine doğaya döndürerek sorumlu tüketim yapalım istedik. Organik atıkların bugünkü yaşam biçiminde kompostlamak oldukça zor. Apartman dairelerinde çöplerimizi dönüştürmek konusunda Japonların bulduğu Bokashi yöntemini öğrendiğimizde çok heyecanlandık. Ev koşullarında organik atıklardan turşulama yöntemi ile kısa sürede kompost elde ediyor ve kısa sürede toprağa dönüştürebiliyoruz.
Bakırköy’de evinde Bokashi kompostu yapan komşularımız posalarını gömme konusunda yer arayışında olduklarını bize ilettiler. Sorumlu tüketim konusunda belediye olarak sorumluluğumuz olduğunu düşündük. Sadece Bokashi posalarını alıp parklarımıza gömmekle kalmadık; Bakırköy halkına Bokashi nedir, nasıl yapılır konulu bir eğitim verdik. Ne yazık ki pandemi koşulları nedeniyle eğitimimiz yüz yüze olamadı, eğitimi online olarak belediyemizin sosyal medya hesapları üzerinden verdik. Bokashi yöntemini merak edenler, eğitimimizi Bakırköy Belediyesi sosyal medya hesaplarından tekrar izleyebilirler.
Bokhashi posası verenlere posalardan oluşan toprakta çimlendirip fideye dönüştüreceğimiz çiçekleri hediye edeceğiz.
Pandemi süreci izin verirse yüz yüze eğitimlerimizi muhtarlarımız ve STK’lar üzerinden tekrarlayabiliriz. Eğitimin tekrarlanması için süreci biraz izlemeliyiz.
Daha doğa dostu bir belediyecilik anlayışı için başka neler yapıyorsunuz? Gelecek projeleriniz neler? Yurtdışındaki gibi sıfır atık dükkânlar açmayı planlıyor musunuz?
Bakırköy’de yeşile, doğaya saygılı belediyecilik yapıyoruz. Yeşil alanları çevre ilçelere göre en fazla olan ilçelerden biriyiz. Kamu alanlarındaki işgallere son vererek, yapılan yenilemelerde bir metrekare yeşil alanı, eğitim-kültür alanını + +bile imara açtırmadık. Bakırköy Sanatçılar Parkı ve Spor Kompleksi’ni kamu malı olarak halkımıza kazandırdık. Burası; 6 adet tenis kortu, kapalı spor salonu, amfi tiyatro, Bakırköy’ümüzde yetişmiş ve ebediyete uğurladığımız sanatçıların heykelleri, çocuk oyun parkı ve 13.000 bin m² yeşil alan ile halkımıza hizmet vermektedir. Bakırköy’de 4.000 m² yeşil alanı daha halkımıza kazandırarak, Etüt Merkezi, Halk Kütüphanesi, Çocuk Oyun Parkı ve Emekliler Evi’ni halkın kullanımına açtık. Kentleşmesini tamamlamış bir ilçede 7 yeni park ve çocuk oyun alanları ile 32.000m² yeşil alan oluşturduk.
Modern hayvan barınağımızda sahiplendirme, düzenli olarak kısırlaştırma, aşılama ve tedavi hizmetleri vermeye devam ediyoruz. Ayrıca İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi ile yaptığımız protokol sonrasında can dostlarımızın ileri tetkik ve tedavi hizmetlerini gerçekleştiriyoruz.
Gelecek projelerimizi belediyemizin web sayfasından takip edebilirsiniz. Çevre ve çevre bilincini arttırıcı çalışmalarımız devam edecek.
Sıfır atık dükkânları olabilir, bunu düşünebiliriz ancak bizim önceliğimiz çevre konusundaki bilinci ve farkındalığı artırmak. Bu konuda farkındalık yaratırsak halktan gelecek çevreci talepleri severek değerlendiririz.
Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ni benimseyen bir belediyecilik anlayışınız var. Bu doğrultuda neler yapıyorsunuz?
Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin Nitelikli Eğitim maddesine yönelik; tiyatro, sergi, konser, panel, anma, konferanslarla yılda yaklaşık 600 etkinliğe ev sahipliği yapıyoruz. Dört yeni müze yaptık. Üniversite hazırlık kursları, ücretsiz kültür-sanat kursları vermekteyiz. 250 kız, 20 erkek öğrencimize yurt hizmeti sağlıyoruz. Halk ve sokak kütüphanelerimiz, etüt merkezlerimiz var. Avrupa Yerel Konseyi’nden ödül alıp Çocuk Dostu Belediye seçilen bir belediye olarak 10 kreşte 800 çocuğa bakım ve eğitim hizmeti veriyoruz. Nitelikli Eğitim ve Sağlıklı Bireyler maddesi kapsamında her yıl beş bin çocuğa yaz ve kış spor okullarında; tenisten satranca, yüzmeden buz patenine, basketboldan futbola on dört branşta ücretsiz spor hizmeti veriyoruz.
Sağlıklı Bireyler maddesi kapsamında Tıp Merkezi’mizde ücretsiz sağlık hizmetleri, Halk Eczanesi, Ağız Diş Sağlığı hizmeti vermekteyiz.
Yoksulluğa Son maddesi kapsamında; 1300 ihtiyaç sahibi aileye ayni ve nakdi yardım, aş evimizden ücretsiz yemek vermekteyiz.
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği maddesiyle bağlantılı olarak Özgecan Kadın Danışma Evi, Toplumsal cinsiyet ayrımcılığına veya şiddete uğramış kadınlara hukuksal, psikolojik destek vermektedir.
BİZİ TAKİP EDİN 🌿
Bu ve benzeri sürdürülebilir, ekolojik ve atıksız yaşam ipuçları ve haberlerine güncel bir şekilde ulaşmak için Greenvibes’ı, Nil’i ve Ceren’i Instagram üzerinden takip edebilirsiniz.